Nagyné(N.) Diviki Emma honlapja

Gyökerek, ágak és levelek. Ismeretek, gondolatok és történetek a közegről, amelyben élek

 

A füzesgyarmati ref. parókiák története.

Közli:N.Diviki Emma 

 A 2-ik, ma is létező parókia  leírásának forrás anyaga:

"Református parókia - TÉKA

tajertektar.hu/tajertek/református-parókia-29

description: "

   "Az 1700-as évek közepén épült barokk épület. A parókia a református templomtól délkeletre elhelyezkedő szabálytalan, nyújtott ötszög alaprajzú, földszintes épület, udvari homlokzata előtt klasszicista pilléres tornác fut végig. A két-szobasoros belső téralakítás építés korabeli, a fedélszék és a házvéget lezáró deszkaoromzat valószínűleg a 19. század második feléből származik. Az épület lábazatánál több helyütt vizesedés tapasztalható, a vakolat sok helyen mállik. Bár a tetőszerkezet összességében jó állapotban van, néhány helyen beázás tapasztalható. A hosszított, szabálytalan ötszög alaprajzú, földszintes épület egyik rövidebb oldalával néz az utca felé. Az utcai homlokzat teljesen díszítetlen, két ablak tagolja, köztük látható az 1973-ban elhelyezett emléktábla, mely Csánki Benjámin itteni lelkész fiának, Csánki Dezső történetírónak, az Országos Levéltár vezetőjének, az MTA tagjának állít emléket. Az utcai homlokzat jobb széléhez csatlakozó kis kapu vezet az udvarra, amelyre a paraszti építészetben megszokott módon tornáccal nyílik az épület. A tornácot tíz, négyzet keresztmetszetű pillér alkotja, fejezetük enyhén kiugró párnataggal kapcsolódik a rajtuk nyugvó gerendához. A tornácról három bejáraton keresztül közelíthetőek meg a belső helyiségek, egy negyedik kis faajtó az épület középtengelyében nyíló pincébe vezet. A hátsó homlokzatot hat egyenes záródású ablak tagolja. A sátortetővel fedett épület végét deszkaorom zárja, amelybe szellőzőnyílás és a tetőtérbe vezető ajtó van vágva, hozzá kívülről falépcső vezet. Az épület belső térképzése a népi építészet gazdagabb házaiból örökölt két-szobasoros elrendezés a tornácról nyíló konyhával, kamrával, fürdőszobával és a hátsó sorban lévő nagyobb közösségi helyiségekkel. Eredeti berendezés, nyílászárók, díszítés nem maradt fenn az épületben.
   Az első füzesgyarmati református parókia a mai templom elődjéhez tartozott, s az attól észak-nyugatra fekvő dombon épült, el-különülve és félre-esve az Útszától, a Be-járás egy sikátoron.
  A következő, ma is álló parókiális ház épült a Déli részen a Piacz felől Nagy Gát felé vivő Útszára ? 2 kő Kéményekkel, Nád-tetővel, Tűzfallal az Utsza felől eső rész Nap-keleti végén, északi vége deszkázott; belől 3 szobákkal, ú: m: Tanúló, Tiszta és Lakó, s egyszersmind Cseléd Szobával, egy Konyhával, kamarával és Kő pinczével egy fedél alatt. (?) Építtetett 1807-ben Idősbb daru Mihály Curátorságában. Vályog épület egészen kivévén a Tanúló Ház elébe Északra húzott kő falat, és az említett Tűz falat s pinczét. (Gacsári Krónika) A fedélszék valószínűleg a 19. század második felében készülhetett. 1954-ben elbontották a parókiához tartozó melléképületeket, 1964-ben a lelkészlakás időközben használhatatlanná vált tűzhelyét bontották el, 1975-ben vezették be a vizet. 1979-ben újították fel a parókiát, a tetőszerkezetet és a kéményt is. 1999 októberében tették le az új parókia alapkövét, mely 2000. májustól decemberig fel is épül, s így az egykori parókia helyiségei fokozatosan átveszik a gyülekezeti ház szerepét."
 
 
 Az 1-ső, ma már nem létező  első, füzesgyarmati parókiéát a fenti leírás röviden megemlíti
   Bővebb ismertetés ugyan ott, a hozzászólás rovatban szerepel.

    Kiegészítés a Gacsári István ref. lelkész 1839-ben befejezett,  A Füzes Gyarmati Helvetziai Hitvallású Szent Ekklézsiának Krónikája alapján:

   "4§/V: A Régi Parochialis Ház, a mostani Parochialis Udvarnak lábjában, az Északi részénn, a Templomnak Észak-nyúgotra eső Dombonn volt-épülve, — el-különözve, és félre-esve az Útczától, hová, a mostani Fiú Oskola háta megett volt a Bejárás egy sikátoronn; és úgy egészen ellenkező helyzetbe a Mostani Parochiával, ..."
   A Krónikából ismert, hogy építtetője Diviki János, az Ekklézsia első Curátora volt.
  "6§/1: Diviki János, 2 esztendeig, 1764, és 1765. nem tudhatni bizonyosan, mikor kezdődött a Curátori Esztendő, az Esztendő elején e' épen vagy Szent György' nap' tájban mint most? A' Matriculában csak esztendők említtetnek. — Ennek idejében épült egy Paróchia — az a' melyben Tiszt. Pápai Úr, és a' többiek laktak a' Templom mellett lévő Dombon."

 A 3-ik, új parókia a lelkész lakása.

 Mind ez megtalálható Nagyné Diviki Emma "175 éves a füzesgyarmati Gacsári Krónika" gyüjteményesművében, először kiadott "Krónikában". ISBN 978 963 87819-7-0,
www.adlibrum.hu/ Gacsari

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 95
Tegnapi: 19
Heti: 138
Havi: 810
Össz.: 80 872

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: A füzesgyarmati ref. parókiák története
Nagyné(N.) Diviki Emma honlapja - © 2008 - 2017 - divikie.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: péter andrás gimnázium tanárai - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »